Werken met een fotograaf

De aantrekkingskracht van afbeeldingen is voor iedereen duidelijk.

De uitdrukking “een plaatje zegt meer dan 1000 woorden” is bij iedereen bekend. De makkelijkste weg lijkt dan vaak het downloaden van internet, dat is zo klaar. Toch biedt het werken met een fotograaf of het zelf fotograferen belangrijke voordelen.

1. Rechtenvrij gebruik

Op veel fotosites worden beelden ogenschijnlijk gratis aangeboden. Het delen van afbeeldingen als studiemateriaal is niet hetzelfde als het gebruiken van andermans beelden voor je eigen distributie. Het recht om te downloaden staat niet gelijk aan het recht om te publiceren. Er zijn vaak rechten om te kopen en dat vergroot je vrijheid. Werk je met een fotograaf, of ben jij je eigen fotograaf, dan zijn de eigendomsrechten direct duidelijk.

2. Scherpe beelden

Van een professionele fotograaf mag je foto’s verwachten die goed belicht zijn en ook als groot bestandsformaat geleverd kunnen worden. Wil je een leuke foto later ook gebruiken voor een brochure, poster of een beurs-display? Die wens vormt geen enkel probleem als jij (of je fotograaf) een scherp en groot bronbestand heeft.

3. Sfeer

Om emoties op te roepen zijn er diverse fotografie stijlen. Een overzichtsplaatje van veraf is vaak makkelijk zelf te maken. Is gezichtsexpressie heel belangrijk, dan is dat vaak al een vak apart. Vind je artistiek gebruik van onscherpte mooi of wil je juist scherpe lijnen en duidelijke contrasten? Hier kan een vakfotograaf toegevoegde waarde leveren.

4. Kleurtemperatuur

Technische camera eigenschappen zijn niet altijd in een fotobewerkingsprogramma weg te poetsen. Dit is niet zozeer een voordeel, maar wel belangrijk om op te letten. Gebruik je foto’s van diverse bronnen, dan kan vooral in drukwerk het verschil pijnlijk zichtbaar worden. Een serie foto’s gemaakt door dezelfde persoon met dezelfde camera kan daar eenheid in brengen.